dilluns, 14 de maig del 2012

Moció sobre l'assistència a actes religiosos com a corporació


El punt 3r de l'article 16 de la Constitució Espanyola defineix el nostre estat com aconfessional. Tanmateix, és cert que el cristianisme està fortament lligat a la nostra cultura i al nostre calendari festiu. Conjugar el respecte per les tradicions i les manifestacions religioses amb el laïcisme democràticament necessari és un exercici delicat, però des de la maduresa democràtica afirmam que les institucions han de ser neutres pel que fa a les ideologies i creences de la gent, per a què tots ens hi puguem sentir representants.
L'únic acte en què es mescla política i religió en el nostre municipi és l'Ofici de Sant Joan, al qual aquest Consistori assisteix com a institució i els seus membres hi participam des d'un lloc privilegiat i preeminent. Aquesta i cap altra actuació és la que consideram que desencaixa amb l'esperit de la Constitució, perquè no té cap fonament tradicional ni cultural.

Aquesta proposta neix des del respecte, tant als no creients com als creients.

Per respecte als no creients, i com institució i representants d'una ciutadania plural i diversa, cal que ens comportem de forma neutra, per evitar que algú pugui sentir-se exclòs. Representam cristians, agnòstics, ateus i gent d'altres creences, així que com a Ajuntament no podem participar ni mostrar predilecció per cap litúrgia concreta. Evidentment cadascú de nosaltres és lliure de fer el que vulgui com a persona, però no com a càrrec.

Per respecte als cristians, no podem mesclar religió i estat; ja Jesús digué “donau a Cèsar el que és del Cèsar i a Déu el que és de Déu” (Marc, 12, 17); així mateix advertí contra la supèrbia d'aquells que se seuen en un lloc privilegiat (Lluc 14, 7-11). Per què un batlle, un regidor o el cap de la policia ha de seure més aprop de Déu que una padrina o un infant? No trobam un sol versicle dels Evangelis que ho justifiquin, ans al contrari: Jesús afirma que Déu ens estima a tots igual, i no segons el càrrec que ocupem a les Cases de la Vila.

Per tot això presentam la següent MOCIÓ,

1.- L'Ajuntament de Deià acorda no assistir com a corporació a l'Ofici del dia de Sant Joan.

Rebutjada per 4 vots en contra del PP i 3 vots a favor d'Agrupació DEIA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada