dilluns, 25 de març del 2013

PROPOSTA D'AGRUPACIÓ DEIA PER A UNA NOVA REDACCIÓ DE L'ORDENANÇA DE REGULACIÓ DE LES ZONES D'APARCAMENT PER A RESIDENTS (ZAR)

Després de mesos de translladar el malestar de molts de veïnats sobre el mal funcionament de les targetes per aparcar a la zona de residents (verda), hem aconseguit que l'Ajuntament es plantegi canvis: el més immediat, renovar les targetes per a què només en tengui qui reuneix els requisits (ara n'hi ha més de mil en circulació); i, a més, ens han anunciat que hi haurà una reforma de l'ordenança que ho regula.

La darrera reunió oberta de l'Agrupació va elaborar una proposta per fer-los-la arribar, però voldríem que tothom hi participàs i que respongués a les necessitats i a la voluntat de tots els deianencs. Per això vos demanam que vos la llegiu i ens faceu arribar les vostres aportacions, i farem una reunió oberta per discutir-les i decidir què presentar. NO ÉS RES TANCAT, NOMÉS UNA BASE DES DE LA QUAL TREBALLAR, podeu dir-hi el que en llevaríeu, el que hi afegiríeu...

Els grans canvis que aporta aquest document són:

a) És un document molt més detallat, que aclareix més la forma de funcionar.
b) Els que paguen l'impost de circulació a Deià té la targeta gratuïta; la resta hauran de pagar-la. La idea és animar a la gent a pagar l'impost aquí (així l'Ajuntament recaptaria més, amb la qual cosa podria rebaixar la quantitat) i reconèixer l'esforç dels que l'hi pagam.
c) Es delimita qui podrà obtenir-la pagant: qui està empradronat a Deià, qui hi té una casa, qui hi viu, qui hi fa feina. Així també obtindríem uns doblers extres que es podrien revertir en una rebaixa de la taxa de circulació o en serveis municipals.
d) Per als hotels de dins el casc urbà es fixa un màxim de 5 targetes, havent de pagar 5€ per dia i targeta i sense dret a aparcar a sa Cala. Entenem que la situació actual discrimina els hotels que no tenen dret a la targeta. És un tema bastant discutit i que volem debatre, de fet, si se'ls ha de donar possibilitat de tenir targetes o no.

També vos demanam que ho faceu saber a qui trobeu; com més gent participi millor ordenança serà!

 

PROPOSTA D'AGRUPACIÓ DEIA PER A UNA NOVA REDACCIÓ DE L'ORDENANÇA DE REGULACIÓ DE LES ZONES D'APARCAMENT PER A RESIDENTS (ZAR)

Article 1. Concepte.

L’Ajuntament podrà regular l’accés a determinades zones que, per les seves condicions urbanístiques, catalogació i/o protecció requereixin d’un ús restrictiu.

Aquestes zones tendran la condició de “prioritat invertida” en les quals les condicions de circulació de vehicles queden restringides a favor de la circulació i ús de la calçada per part dels vianants. Aquesta prioritat invertida serà aplicable a les vies sense voreres.

Per tant, es podrà restringir o prohibir la circulació de vehicles en general o d’una determinada categoria a determinades zones i/o a diferents horaris atenent les necessitat del municipi.

Article 2. Delimitació de la zona.

La zona dels casc antic del municipi, exceptuant l'Avinguda Arxiduc Lluís Salvador, i la zona final de l'aparcament de sa Cala són considerades com a Zona d'Aparcament per a Residents; s'indiquen els seus límits amb senyals indicatives i marques viàries de color verd; s'hi prohibeix l’estacionament de tot tipus de vehicles, exceptuant els següents:

a) Les motocicletes i ciclomotors de dues rodes.
b) Les bicicletes i tricicles.
c) Els vehicles autotaxi, exclusivament quan accedeixin per a carregar o descarregar clients amb residència a la zona.
d) Els vehicles de servei oficial, degudament identificats, propietat d’organismes de l’Estat, Comunitat Autònoma, illa o municipi, que estiguin destinats directament i exclusiva a la prestació dels serveis públics quan realitzin aquests serveis.
e) Els vehicles destinats a l’assistència sanitària que pertanyin a la Seguretat Social o a la Creu Roja i les ambulàncies.
f) Els vehicles, propietat de minusvàlids, que disposin de l’acreditació oficial de
l’esmentada condició.
g) Els vehicles que obtinguin una acreditació o autorització de l’Ajuntament per a estacionar-hi, segons es regula a l'article 3 d'aquesta ordenança.
i) Els vehicles de repartiment de mercaderia amb pes màxim autoritzat fins a 7500 quilos i pel temps, exclusivament, del repartiment. Per a aquests vehicles es podrà establir un horari estringit d'accès mitjançant un edicte de batlia.

El Ple podrà declarar qualsevol altre carrer com a ZAR.

Article 3. Acreditacions o autoritzacions per a aparcar a la ZAR.

 L’Ajuntament tramitarà els següents tipus d’acreditacions o autoritzacions:

a) Targeta ZAR amb dret aparcament.
b) Autoritzacions puntuals. Excepcionalment i, prèvia autorització municipal amb coneixement i/o informe de la policia local, es podrà permetre el pas de vehicles. La sol·licitud d’autorització haurà de ser efectuada amb 72 hores d’antelació al dia sol·licitat.

Les targetes ZAR són verdes, i tenen una vigència de 2 anys, i s'hi consignarà el número d'abonat i la matrícula del cotxe en què s'emprarà. Les targetes que els hotels podran contractar per dies (tal com regula l'article 4 punt 5) es distingiran per una franja groga que les creuarà, tendran escrita la data d'entrega i la prevista data de retorn i no autoritzaran a aparcar a la zona de sa Cala.

Article 4. Accés a la targeta d’abonament ZAR.

Per tal de regular l’accés a aquest abonament, es recullen els distints supòsits que tendran dret a obtenir-la, prèvia sol·licitud i pagament, si escau, de la taxa adient.

1. Els titulars dels vehicles que tenen donat d'alta l'impost de circulació a Deià.
2. Els vehicles de les persones que viuen o treballen a Deià i que fan ús d’un vehicle que no té donat d'alta l’impost de circulació de vehicles a Deià.
a. Les persones empadronades a aquest municipi no hauran d’acreditar cap vinculació amb l’habitatge. Es consideren veïns residents exclusivament les persones que es troben, en la data de sol·licitud, empadronades a aquest municipi. La baixa de l’empadronament serà motiu de retirada de les targetes i/o acreditacions que hagin estat expedides fent ús de la condició de veïnat.
b. En cas de llogaters, hauran d’acreditar l’esmentada condició mitjançant el contracte legal i vigent.
c. Per a acreditar la condició de treballador, s’haurà d’aportar el contracte laboral o certificació de l’empresa on s’indiqui que el domicili laboral del treballador és al municipi de Deià.
3. Per a propietaris d’un habitatge situat dins la zona ZAR de Deià. Hauran d’acreditar l’esmentada condició mitjançant el preceptiu rebut de béns immobles.
4. Per a familiars de persones residents a Deià.
a. Exclusivament podran tenir accés a aquest abonament els familiars de veïns empadronats a Deià, dins de la zona ZAR, que acreditin, mitjançant informe dels Serveis Socials d’aquest Ajuntament, la necessitat d’accedir tant per acompanyament com per assistència.
b. Mitjançant un informe dels Serveis Socials, es podrà gaudir de gratuïtat total o parcial de l’abonament, en cas que es motivi l’esmentada necessitat.
5. Per a establiments hotelers situats dins la zona determinada com ZAR, podent-ne adquirir una per habitació amb un màxim de 5.

Article 5. Taxa d'autorització i expedició targeta acreditativa ZAR.

Constitueix el fet imposable la taxa per aparcar a la ZAR així com l’expedició i regulació de les targeta acreditativa, excepte per als titulars dels vehicles que tenen donat d'alta l'impost de circulació a Deià, tal com indica l'article 8.

Article 6. Subjectes passius i responsables.

1. Són subjectes passius els titulars dels vehicles que sol·licitin autorització per a obtenir una targeta ZAR i poder estacionar per l’esmentada zona.
2. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei General Tributària.
3. Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l’abast que assenyala l’article 43 de la Llei General Tributària.

Article 7. Quota tributària.

a. La taxa per a l’obtenció de la targeta dels supòsits recollits a l'article 7 es podran obtenir amb el previ pagament de l’import del quadre de tarifes següents:

Potència i classes de vehicle
TURISMES
Taxa
Titulars dels vehicles que tenen donat d'alta l'impost de circulació a Deià
gratuït
La resta:

de menys de 8 cavalls fiscals
18,30€
de 8 fins a 11,99 cavalls fiscals
49,42€
de 12 fins a 15,99 cavalls fiscals
104,31€
de 16 fins a 19,99 cavalls fiscals
129,93€
de més de 20 cavalls fiscals
162,40€
Establiments hotelers
5€/dia (i un dipòsit retornable de 50€)


b. Les taxes per a les autoritzacions puntuals es recolliran en l'edicte de batlia específic mentre una hi hagi aprovada una Ordenança fiscal reguladora del la taxa per a l’aprofitament especial o utilització privativa d’entrades de vehicles a través de les voravies i de les reserves de via pública per a aparcament, càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol classe.

CAPÍTOL II. DENEGACIÓ, INFRACCIONS I SANCIONS

Article 9. Denegació.

No s’expedirà la targeta de l’Ajuntament acreditativa de vehicle de resident ni targeta ZAR si el titular del vehicle no té completament liquidades les obligacions fiscals amb l’Ajuntament de Deià. Aquestes obligacions fiscals inclouen els imposts, les taxes i els preus públics.

Article10.

1. L’incompliment de les obligacions i deures amb l’Ajuntament ocasionarà la suspensió de les targetes ZAR.
2. La desaparició del motiu o vincle que ha permès l’accés a una targeta, acreditació o abonament ocasionarà la suspensió i retirada de la mateixa. La policia local d’ofici podrà intervenir aquestes targetes sense que afecti a la possible incoació d’expedient sancionador per incompliment de la normativa reguladora.
3. La suspensió i retirada regulada als apartats anteriors no donarà dret a devolució de les taxes municipals i podrà generar responsabilitat sancionadora administrativa en cas que es consideri.

Article 11. Manipulació i/o alteració.

Es prohibeix la manipulació i/o alteració de les targetes. Si es detecta aquest fet, la policia local procedirà a la retirada immediata de la targeta. La sanció, previ expedient administratiu, podrà arribar als 200€.

Article 12.

Circular o aparcar a la zona ZAR sense col·locar els bitllets, targetes o acreditacions de forma visible al parabrisa davanter del vehicle es sancionarà amb 80€.

Article 13.

S’estableix el següent quadre de denúncies, codis i imports de les mateixes per incompliment de les normes d’aparcament al Reglament general de circulació:

• Art 154-5B No obeir un senyal de prohibició o restricció: 80€.

Els infractors amb residència al territori espanyol podran abonar les denúncies mitjançant ingrés directe a les oficines bancàries que figuren al dors de la denúncia o als agents de policia.

Els infractors amb residència fora del territori espanyol hauran d’abonar la denúncia a l’acte, en els termes que estableix la normativa general vigent.

Segons la Llei de Seguretat Vial, tots els infractors que abonin les denúncies abans de 20 dies de la notificació tendran dret a la reducció del 50% del valor de la infracció.

Disposició derogatòria.

Aquesta ordenança deroga expressament l’ordenança anterior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada