divendres, 24 de maig del 2019

DEIÀ: LA IDENTITAT QUE ENS FA ÚNICS


Deià és un poble conegut i reconegut per moltes coses, però sobretot per la nostra capacitat de síntesi, de sumar persones, llengües i bagatges d'arreu del món a una comunitat fortament arrelada a la seva cultura ancestral. El resultat és una amalgama única, una combinació singularíssima de modernitat i tradició, de col·lectiu cosmopolita i petit poble de muntanya.

Orgullosos d'aquesta identitat heretada, la volem potenciar i millorar. Cal que seguim aprenent uns dels altres, que coneguem millor tot allò que ens aporten els deianencs i les deianenques que han triat viure aquí havent nascut a altres indrets, i valoritzar i potenciar la nostra llengua i cultura.

Les festes han d'ocupar un lloc central en aquest projecte. Hem de deixar de celebrar-les com una obligació que marca el calendari i convertir-les en allò que haurien de ser: uns dies en què el poble es retroba, s'autoreconeix, se celebra a si mateix. Per això recuperarem les festes perdudes o en decadència, i defugirem del model d'activitats contractades a una empresa i impulsarem que sigui el mateix poble qui les ideï i organitzi.

També hem de recuperar l'impuls cultural i el caràcter transgressor que havia caracteritzat durant dècades Deià. El nostre potencial artístic segueix essent immens, i des de l'Ajuntament hem d'afavorir-ne el dinamisme i autenticitat, des de la pintura a la literatura passant pel teatre, l'artesania i la música. En el cas de la música, ha de deixar de ser motiu de confrontació com ha ocorregut els darrers temps i trobar un equilibri entre el dret al descans amb el dret a l'oci, tant de residents com de visitants.

Proposam crear un certamen de literatura, així com esdeveniments i eines de promoció artística; el gruix dels festivals s'han de deixar de realitzar els mesos d'estiu, per allargar-los arreu de l'any i així garantir una dinamització cultural més estable per als residents i col·laborar en el necessari allargament de temporada per als visitants.

Precisament si parlam de dinamització, cal potenciar el paper assumit per la biblioteca, una infraestructura que vàrem defensar durant 12 anys en solitari, fins i tot rebent burles del govern municipal i que avui és un focus de vida al poble amb activitats per a totes les edats. Volem potenciar-la encara més i millorar-la en allò que sigui possible i necessari, però sobretot agafar-la com exemple de tot el que es pot fer amb pocs recursos i molta il·lusió. Per fer-ho tendrem en compte les entitats i associacions municipals, des de la de la tercera edat a la dels joves, col·lectius que tenen moltíssim a fer i moltíssim a oferir. I evidentment també tenir en compte el recent embrió de l'escola de teatre o la ja consolidada Escola de Música, que millorarem d'acord amb els usuaris, o les associacions esportives (tennis, bicicleta, petanca...), que no només promouen una vida més sana sinó que transmeten valors socials molt positius, des de l'esforç a la feina en equip; els garantim el nostre suport però sobretot que invertirem en les infraestructures que empren.

Parlant d'infraestructures, cal obrir i apropar Can Alluny al poble, amb activitats culturals i socials que demostrin que és un patrimoni de tots els deianencs. Així mateix, volem arribar a un acord amb el Govern per la casa del pintor Junyent de Llucalcari, per tal d'afrontar les obres que permetin obrir-lo i convertir-lo en un focus de creació artística tal com determinaven les seves darreres voluntats.

I no volem acabar sense fer referència a una de les mesures de les que estam més orgullosos: les ajudes a l'estudi, de les més avançades de totes les Illes Balears. A proposta nostra es crearen, i ara pretenem millorar-ne les convocatòries i sobretot augmentar la partida fins arribar al 40.000€ anuals.

Perquè un poble, una identitat, la fan les persones. I volem un poble viu, singular, autèntic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada