dimarts, 8 de gener del 2013

MOCIÓ SOBRE DESNONAMENTS

Han estat necessaris diversos suïcidis que han transcendit a l’opinió pública perquè el govern espanyol es plantegi qualque canvi en la Llei Hipotecària, que data de 1946. Recordam Juan Álvarez M.P. (45 anys, L'Hospitalet de Llobregat, 12 de novembre de 2010), Isabel (56 anys, Màlaga, 7 de juliol de 2012), José Miguel Domingo (54 anys, Granada, 25 d'octubre de 2012), Amaia Egaña (53 anys, Barakaldo, 9 de noviembre de 2012), Ricardo G. M. (50 anys, Còrdova, 16 de novembre de 2012), Dolores García (52 anys, Màlaga, 14 de desembre de 2012)... i molts d’altres, que han mort en silenci. La situació actual és que s’estan produint 500 desnonaments diaris al territori espanyol, abocant a famílies senceres a viure al carrer mentre segueixen pagant als bancs per la hipoteca d’una casa de la que ja no en són propietaris. 


És ara, quan la situació és completament ineludible, davant una gran pressió social i amb un informe presentat davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea on es denuncia l’incompliment de la normativa europea de defensa dels consumidors per part de la normativa espanyola en matèria hipotecària, quan el govern decideix actuar. I decideix només negociar-ho amb el PSOE, sense consultar cap associació d’afectats, ni tan sols a la resta de partits amb representació parlamentària. I així volen aprovar una moratòria per als col·lectius més vulnerables per, en un principi, dos anys. Aquesta no és forma d’actuar davant la gran responsabilitat que suposa donar resposta real a una emergència social, sinó que posposen el problema. 

Des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, associació que coneix de primera mà el problema dels desnonaments, es considera que si realment hi ha una voluntat política d’acabar amb els desnonaments, aquests s’han d’aturar urgentment; especialment en els casos de primera residència i sempre que els afectats siguin deutors de bona fe. Aqueta plataforma considera que el context de crisi econòmica i l’elevadíssim atur actual és una situació excepcional que justifica mesures d’urgència, tal i com han denunciat altres institucions com el Consell General del Poder Judicial, Nacions Unides o el Tribunal de Justícia Europeu.  

És extremadament greu que es pretengui decidir sense ni tan sols escoltar a la pròpia gent afectada pels desnonaments, ni les associacions que els defensen, ni a la resta de grups parlamentaris, distanciant d’aquesta manera encara més la política de la ciutadania. Una moratòria, una aplaçament del problema, no és una solució. Si realment es vol resoldre s’han de prendre mesures com la dació en pagament retroactiva, lloguer social dels habitatges que acumula la banca o moratòria immediata dels desnonaments  de la vivenda habitual. Totes aquestes opcions han estat plantejades al Congrés i rebutjades. Per tant s’ha iniciat, des de la societat civil, una Iniciativa Legislativa Popular per reivindicar-les, i que ja conta amb el suport de més de 500.000 persones. 

És necessària la participació dels afectats en les decisions polítiques, perquè són les víctimes reals de la situació i són les que coneixen el que suposa. Perquè en un sistema democràtic no s’haurien de prendre les decisions des de la cúpula dels grans partits sense escoltar a la ciutadania i especialment en casos com aquest, que incideixen directament en els drets fonamentals de les persones i respecte dels quals s’han proposat solucions viables. 

Per tot això presentam la següent 

MOCIÓ

Primer.- L'Ajuntament de Deià considera urgent que l’Estat espanyol  prengui mesures urgents en relació als desnonaments, entre d’altres aprovar la dació en pagament.

Segon.- L'Ajuntament de Deià insta el govern espanyol que pels acords que prengui en relació a acabar amb el drama dels desnonaments tengui present la urgència social i compti amb la participació i el consens de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, així com de totes les forces polítiques amb representació a l’arc parlamentari.


Rebutjada per quatre vots en contra (PP) i tres a favor (Agrupació DEIA)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada