dilluns, 1 de setembre del 2014

MOCIÓ SOBRE EL CENTENARI DEL NAIXEMENT DE JULIO CORTÁZAR

En Julio Cortázar va néixer a Brussel·les el 26 d'agost de 1914, just ara fa cent anys. 

Quan tenia quatre anys, se'n va anar a Bons Aires amb la seva família i va acabar sent professor a la Universitat de Cuyo. El 1951 es va exiliar a França tot fugint del règim de Perón; allà va treballar per a la UNESCO com a traductor. Més tard es va interessar per la política anti-feixista de l'Amèrica llatina, declarant-se a favor de la revolució cubana i el moviment sandinista.

Es va casar tres vegades i es va nacionalizar francès. Va morir a París el 12 de febrer de 1984.

Les seves novel·les més conegudes, Rayuela, Libro de Manuel, Los Premios i 62, Modelo para armar van ser un trencament equiparable al de James Joyce amb el seu Ulisses. La seva és una narrativa narrada, amb el seu fil, i a l'hora un conjunt estructurat de flashs que conformen un micro-univers que enganxa el lector, un lector que ell volia actiu, com el capaç, per exemple, de deixar a la meitat un llibre qualsevol, en qualsevol pàgina, si no "enganxa".

Els seus contes són com estructures circulars, espirals o no-geomètriques, contes que contenen cadascun una novel·la "en 10 pàgines". Les seves incursions en altres formats -La vuelta al dia en 80 mundos, o Un tal Lucas, per exemple-, són altres grans propostes literàries. També va escriure lletres per tangos. I una "crònica de viatge", "Los autonautas de la cosmopista", un diari novel·lat, crònica de París a Marsella per l'anomenada "Autopista del Sud", escrit amb la seva dona Carol Dunlop.

Són nombrosos els premis i reconeixements que ha rebut, sobretot a l'Amèrica Llatina, i molts dels seus textos han estat duits al cinema.

Cortázar va estiuejar a la dècada dels 70 a Deià, concretament a la Costa d'en Topa i a can Blau Vell. Va venir de la mà dels seus grans amics Claribel Alegría i Darwin J. Flakoll, però Deià el va enamorar i va repetir en més de cinc ocasions; entre nits de jazz i vi la nostra vila i les nostres costes li van inspirar el relat Mi rayo verde.

Per tot això, el Ple de l'Ajuntament de Deià pren els següents

ACORDS

1.- L'Ajuntament de Deià organitzarà un acte literari per a conmemorar el centenari del naixement de Julio Cortázar i retre-li un homenatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada